Индустриални FIFO решения

Продължи надолу

Едно от най-разпространените решения за складиране, изцяло произведено в двата завода на BITO-Lagertechnik Bittmann GmbH в Германия е системата Carton Live, създадена първоначално за автомобилната промишленост и нейните доставчици.

Системата Carton Live осигурява следните предимства:

 • Основава се на принципа FIFO и осигурява безпроблемното му спазване и ясна проследимост на наличностите;
 • Значително намалява времето за набиране на продуктите (от 40% до 70%), като едновременно с това осигурява прегледност (видимост) на всички позиции и разделяне на зареждане от набиране;
 • Ергономични стелажи за набиране на продукта с набор от възможности за доразвиване на системата – с наклонен край, с конвейер в зоната на набиране, с буферни зони непосредствено над системата или колички за помощни продукти в близост до производствената линия;
 • Гаранция на ролките – 5 години.

Системата се състои от безболтова стелажна система с нива с ролки, с различен наклон и големина и възможност за надграждане с палетни стелажи и конвейери.

Системата разполага и с адаптери за монтаж към вече съществуващи палетни стелажи.

Складовите единици могат да бъдат:

 • Пластмасови кутии и контейнери;
 • Кашони и подобни опаковки;
 • Специфични носители за автомобилната промишленост;
 • Материали без опаковка.

Приложения и референтни обектни:

 • Автомобилна промишленост – за компоненти непосредствено до производствената линия, както и за временно складиране преди набиране: Бер Хелла Термоконтролс ООД, АЛС България ООД, ARC Automotive Makedonia DOOEL.
 • Доставки и дистрибуция – при набиране на единични поръчки и подготовка на B2B доставки – Софарма Трейдинг АД, Фьоникс Фарма АД.
 • Машиностроене – за компоненти непосредствено до монтажната линия – Строително Оборудване ЕООД.

Клиенти, за които сме реализирали проект

Използвани
продукти

Често задавани въпроси от клиенти

1. Какво е полезно да знам, преди да направя запитване за палетни стелажи?

Преди да направите запитване за палетни стелажи, е полезно да имате представа за следните аспекти:

-        Размери на помещението. Определете колко място имате на разположение за стелажите. Измерете височината, ширината и дълбочината на площадката, където ще се поставят стелажите.

-        Товари, които ще се съхраняват. Идентифицирайте какъв вид товари ще съхранявате, тъй като това ще определи необходимите характеристики на стелажите, като например теглото на товара и специфичните изисквания за съхранение. Важно за нас е да знаем размерите на палетите, както и техните килограми.

-        Изисквания за достъп и манипулация. Определете какъв тип достъп и манипулация ще бъде необходим за вашата операция.

-        Подемната техника, която ще обслужва помещението.

След като сте събрали тази информация, ще бъдете по-готови да направите запитване за палетни стелажи, което ще отговаря на вашите конкретни нужди и изисквания.

2. Кои са областите на приложение на палетните стелажи

Палетните стелажи се използват в широк спектър от индустриални и търговски среди за складиране на различни видове стоки и материали. Ето някои от основните области на приложение:

-        Логистични складове. Палетните стелажи са основен елемент в складовете и логистичните центрове, където се съхраняват, организират и разпределят стоките за различни дестинации;

-        Производство. В производствените среди палетните стелажи се използват за временно складиране на суровини и готови продукти, улеснявайки достъпа до тях и оптимизирайки производствените процеси;

-        Търговия и дистрибуция. В магазините и дистрибуторските центрове палетните стелажи се използват за изложение на стоките и за организиране на запасите, което улеснява инвентаризацията и обслужването на клиентите;

-        Хранително-вкусова промишленост. В хранителната промишленост палетните стелажи се използват за складиране на хранителни продукти, напитки и суровини, като се спазват специфични стандарти за хигиена и безопасност.

-        Фармацевтика. Във фармацевтичната индустрия палетните стелажи се използват за складиране на лекарства и други медицински продукти, като се осигурява подходящо съхранение и контрол на температурата.

Това са само някои от областите на приложение на палетните стелажи, като техният дизайн и функционалност ги правят подходящи за разнообразни промишлени и търговски нужди.

3. Какви са функциите на палетните стелажи?

Палетните стелажи изпълняват няколко важни функции в средите за складиране и логистика. Ето някои от техните основни функции:

-        Оптимизиране на пространството. Палетните стелажи позволяват ефективно използване на височината на складовото помещение, като стоките могат да бъдат складирани вертикално на множество нива, което позволява максимално използване на наличното пространство;

-        Организация и сортиране. Чрез разпределението на стоките върху палети и тяхното поставяне на палетните стелажи, организирането и сортирането на стоките в склада улеснява инвентаризацията и намалява времето за намиране на конкретни продукти;

-        Увеличаване на производителността. Палетните стелажи улесняват достъпа до стоките, което води до по-бързи процеси на товарене и разтоварване. Това повишава общата производителност на склада и намалява времето, изразходвано за манипулация на стоките;

-        Защита на стоките. Стелажите предлагат подходящо място за съхранение на стоките, като ги поддържат на безопасно разстояние от земята и други стоки. Това намалява риска от повреди на стоките и ги предпазва от външни влияния;

-        Сигурност и безопасност. Палетните стелажи са проектирани да осигуряват стабилност и сигурност на складирания товар. Правилната инсталация и използване на стелажите спомагат за предотвратяване на инциденти и осигуряват безопасни работни условия за персонала.

Тези функции правят палетните стелажи неотменна част от съвременните системи за складиране и логистика, като осигуряват ефективно и безопасно управление на складовите операции.

4. Кои са основните видове палетни стелажи?

Основните видове палетни стелажи включват:

-        Класически/конвенционални палетни стелажи. Това са най-разпространените видове палетни стелажи. Те представляват система от вертикални колони и хоризонтални греди, които се използват за съхранение на палети със стоки. Вътрешната структура може да варира в зависимост от нуждите, като може да включва рафтове, ролки или допълнителни аксесоари за организация на стоките.

-        Палетните гравитационни складови системи Pallet Live. Тези системи са специално проектирани за автоматизирано складиране и управление на стоките. Основната им идея е да използват гравитачно движение, за да улеснят товаренето и разтоварването на палети. Тази система осигурява FIFO (първи влязъл, първи излязъл) принцип на складиране, като позволява по-ефективно управление на склада и оптимизира достъпа до стоките. Тя предлага висока плътност на съхранение и може да се използва в различни индустриални и търговски среди, където се изисква бързо и ефективно разтоварване на стоки.

-        Палетни стелажи Drive-In. Това е система за складиране, която позволява палетите да бъдат зареждани и разтоварвани от една страна на стелажа. Те са специално проектирани за среди с ограничено пространство и се отличават с висока плътност на съхранение. Осигуряват ефективно използване на наличната площ в склада, като предоставят възможност за складиране на големи количества стоки на малко пространство. Тази характеристика ги прави подходящи за различни индустрии и среди, където е от съществено значение да се използва пространството оптимално. Предимствата на Drive-In стелажите включват: висока плътност на съхранение, оптимално използване на пространството, улесняване на организацията на склада, бързо и ефективно товарене и разтоварване на стоки, както и възможност за складиране на стоки с висок оборот и поддържане на LIFO (последен влязъл, първи излязъл) принцип. Тези предимства правят Drive-In стелажите предпочитан избор за компании, които се нуждаят от ефективно и удобно управление на складовото си пространство.

-        Radio Shuttle палетните складови системи.  Системата предлага автоматизирано и ефективно складиране на палети. Тези системи използват роботизиран шатъл, който се движи по релсова система вътре в стелажите и автоматично пренася палетите до желаната позиция за зареждане или разтоварване.

-        Мобилни палетни стелажи. Това е система за складиране, която използва подвижни релси или бази, на които са монтирани стелажите. Тази конструкция позволява на целия блок от стелажи да се премества от страна на страна, за да отвори проход към определени палети. Те осигуряват ефективно използване на пространството, като предоставят бърз достъп до всички палети. Мобилните палетни стелажи са подходящи за складове, където е необходимо максимално използване на наличното пространство и е важно да се поддържа ред и организация на стоките.

-        Автоматизирани палетни складове. Това са интелигентни системи за складиране и управление на материали, които използват различни технологии, като роботи, автоматизирани системи за транспортиране, сканиращи устройства и софтуерни приложения, за да увеличат ефективността и точността на операциите в склада. Тези системи обикновено се използват в големи складови среди, където има значителен обем на складирани стоки и е необходимо бързо и ефективно управление. Между функционалностите, които могат да бъдат включени в автоматизираните палетни складове, се включват: автоматично транспортиране на палети с помощта на роботи или конвейерни ленти; автоматично зареждане и разтоварване на палети от и на транспортни средства като камиони; автоматично сканиране и идентифициране на стоките за управление на инвентара; управление на инвентара и поръчките с помощта на специализиран софтуер; интеграция с други системи за управление на веригата на доставките. Тези системи имат за цел да намалят човешките грешки, да увеличат скоростта на обслужване и да подобрят общата ефективност на складовите операции.

Имате допълнителни въпроси? Свържете се с нас

Ние сме винаги на Ваше разположение при потенциални въпроси от Ваша страна, не се колебайте, свържете се с нас по всяко време.

Свържете се с нас
chevron-upchevron-down